Странице

23.3.18.

11.3.18.

Hogarova škola marketinga - marketing u javnoj upravi

Jedan moj prijatelj radi master rad na ovu temu pa želim ovim putem da mu malo pomognem. Ovako se najčešće provode marketinške aktivnosti u javnoj upravi kod nas.

7.3.18.

1.3.18.

Talir Marija Terezija 1780



Talir Marije Terezije je vjerovatno jedna od najčuvenijih i najpoznatijih kovanica svijeta.
Prvobitno kovan u Austriji od 1740. do 1780. godine, talir je bio valuta Austrijskog carstva. To je bilo veoma važno za trgovinu sa istočnim mediteranom. Tokom vremena, Talir Marije Terezije je postao najpoznatiji i najpopularniji srebrenjak u arapskom svijetu iz razloga stabilnog kvaliteta srebra i ispisanog oboda koji se nije mogao grebati. 

Posle smrti carice Marije Terezije 1780. godine, Josip II je dozvolio austrijskoj kovnici da nastavi kovati novčić iz 1780. godine kako bi zadovoljio potražnju sa Bliskog istoka. Talir iz 1780. godine bio je jedini srebreni novac koji su Arapi verovali i prihvatili. Od tada, Talir Marije Terezije je preuređen u trgovinske svrhe u Beču, sa zamrznutim datumom 1780. Talir je postao nezvanična valuta u nekim područjima Afrike i Azije i dan danas se može koristiti kao "trgovački srebreni dolar" na nekim arapskim bazarima.

Naročito na starijim kovanjima ranije od oko 1850. godine gotovo svaki pojedinačni novčić pokazuje manje razlike. Ovakve razlike pomažu stručnjacima da odrede datum nastanka i kovanja pojedinačnog uzorka. Precizno ispitivanje više od 20 novčića kovanih u Veneciji između 1817. i 1833. godine pokazalo je da su skoro svi novčići kovani različitim kalupima.
Ovi novčići se kuju i danas u turističke i promotivne svrhe kao i plemeniti metal imaju svoju vrijednost. 

Karakteristike:
Metal Srebro (0,833)
Težina             28.0668 g
Prečnik           41 mm
Debljina          2.5 mm
Orijentacija    Medaljarska ↑↑