Странице

15.12.17.

Lobiranje amaterskih sportskih klubova za sredstva lokalnih zajednica


Vrijeme je usvajanja budžeta lokalnih zajednica. Svi korisnici strijepe nad svojom sudbinom, od zaposlenih koji se pitaju šta će biti sa platama, preko ustanova koje očekuju sredstva za rad do raznih NVO i sportskih klubova koji su obično na kraju reda. Velika većina pasivno čeka da joj daleki i nedodirljivi donosioci odluka odrede sudbinu. Poneki, preko nekih ličnih ili stranačkih veza pokušaju da izlobiraju nešto za sebe, sa promjenjivim rezultatima.
  
Uglavnom, nije mi poznato da je negdje urađena i provedena koordinisana lobistička kampanja svih zainteresovanih sportskih klubova sa područja jedne lokalne zajednice da se povećaju ukupna sredstva za sport, najčešće se svi otimaju za ono malo sredstava koliko je dato. Ovdje ću pokušati ukazati na mogućnost stvaranja mreže svih zainteresovanih iz ove oblasti u cilju uticaja na donosioce odluka i povećanja sredstava za sport u cjelini. Napominjem da bi se pitanje dalje raspodjele dodijeljenih sredstava trebalo razmatrati u skladu sa strategijom razvoja sporta svake lokalne zajednice i definisanim prioritetima.

Stvaranje mreža može se uporediti sa učenjem stranog jezika. Ako imate ograničen fond riječi možete izraziti samo osnovne ideje, a ako imate bogat fond riječi možete izraziti i mnogo više od toga. Slično je i sa mrežama: ako je mreža mala ograničeni ste na jednostavnije strategije lobiranja, a što je veća mogu se planirati složenije strategije zasnovane na novim partnerstvima. Stvaranje velike mreže je u osnovi savremenog lobiranja.

Stvaranje mreže ne znači da se odričemo svakog sukoba. Mreže često postanu prostor u kojem se sukobljavaju lični stavovi. Svaki partner u okviru zajedničkog stava koji kolektivno izražavaju, želi da svom ličnom stavu obezbijedi najbolje mjesto. Ovakva dešavanja svakako nisu poželjna i potrebno je kvalitetno upravljati sukobom ako do njega dođe, jer neophodno je stalno imati na umu da je prvo potrebno ostvariti zajednički cilj tj. ovdje povećanje ukupnih sredstava za sport pa tek nakon toga međusobno dijeliti dodijeljena sredstva.

U svakom slučaju, predmet će napredovati kada uspijemo prići i ubijediti prave ljude na pravom mjestu. Koncentrisanje snaga na pogrešne ljude može biti ne samo neefikasno nego i kontraproduktivno. Nikako se ne smije osloniti na jednu ulaznu tačku. Nije se dovoljno obratiti nekolicini veoma važnih ljudi, već ljudima na svim nivoima, koji su od značaja za naš predmet.
Zbog toga je neophodno saznati realnu težinu svih u procesu odlučivanja kako se ne bismo trošili na nepotrebne intervencije. Poznavanje pravnih ali i praktičnih mehanizama je od presudne važnosti. Takođe, koliko god je neophodno sresti se sa onima koji odlučuju, svakako je potrebno razgovarati i sa protivničkim stranama (svim drugim korisnicima budžeta), ne smije se dozvoliti da kao argument koriste potpuno odsustvo bilo kakve intervencije.
Uspješno lobiranje bez uspješnog komuniciranja je nemoguće. Poruka, koju interesna grupa želi da prenese donosiocima odluka, treba da postigne svoj cilj. U zavisnosti od konteksta i predmeta biramo određene instrumente za komunikaciju.

Metode neposrednog lobiranja koje se mogu koristiti su sljedeće:
o    Usmeno izlaganje
o    Korišćenje sastanaka
o    Privatna prepiska
o    Pismo ličnosti na  položaju
o    Peticija
o    Partnerstvo
o    Traženje spoljne podrške
o    Kontraekspertiza

 Pozivanje na javno mnjenje u ovom slučaju je neophodno. To se može putem:
o    Saopštenja
o    Organizovano odavanje informacija
o    Reklama
o    Manifestacija
o    Slogana
o    Višestruki pritisak
o    Kampanja poštom
o    Internet
o    Glasine
o    Osnivanje sopstvenog foruma

Kod ovako brojnih mogućnosti, postavlja se pitanje šta odabrati? Kriterijumi koje treba uzeti u obzir su: hitnost, povjerljivost, troškovi... ali prije svega poruka treba da zadovolji sljedeće:
­   -  da bude razumljiva i shvaćena na pravi način
­    - da se mogućnost izobličenja poruke i parazitizma smanji na najmanju moguću mjeru i
­    - da je poruka laka za pamćenje i ostavljanje trajnog traga.
Naprijed navedeno nam govori da je potrebno staviti se na mjesto sagovornika i shvatiti da je informacija najvažniji doprinos koji možemo dati.
Potrebno je kratko i jasno predstaviti sve koristi koje lokalna zajednica ima od rada sportskih klubova na njenoj teritoriji, broj učesnika, rezultate i na osnovu toga realne potrebe klubova. Kada se kampanja kvalitetno provede i javnost informiše o stvarnom stanju stvari, donosioci odluka kojima je najčešće najvažnije kako ponovo do mandata, neće moći lako da to ignorišu.



Нема коментара:

Постави коментар