Странице

29.6.18.

Razvijanje strategije cijena



Jedna od ključnih komponenti za svaki proizvod je strategija cijena. Ne samo da će utvrditi koliki će biti profit koji ćete zaraditi, već će igrati i ključnu ulogu u pozicioniranju vašeg proizvoda. Pa ipak, to zapostavlja većina B2B i B2C marketara , iako bi trebalo da dobije najmanje  onu pažnju koliko i ostatak marketing miksa.

Cijena je najvažnija od 4 P

Bez obzira da li brinete o profitu ili ne, vaša cijena je od suštinskog značaja za vaš proizvod. Vaša cijena će prenijeti poruke o vašem proizvodu u smislu percepcije kvaliteta i atraktivnosti. Tako Ives Saint Lauren uspijeva prodati običnu crnu majicu od 390 dolara. Naravno, materijali koji se koriste mogu biti visokog kvaliteta, ali cijena na ni na koji način ne predstavlja odraz troškova. Sve je u vezi sa brendiranjem, a cijena je veoma efikasna kada je u pitanju brendiranje. U slučaju sa Ives Saint Laurent-om, cijena šalje poruku kupcu da je očigledno, po ovoj cijeni, proizvod izuzetno visokog kvaliteta i sa vrlo visokom potražnjom (a određeni segment kupaca želi da poseduju proizvode visoke klase za dobijanje socijalnih priznanja i uspon na društvenoj ljestvici!). Najvažnije je da cijena često određuje ocijenjeni kvalitet proizvoda, a ne stvarni kvalitet korištenih materijala.
Vaša cijena će takođe uticati na vaše distributivne kanale. Trgovci na malo i sl. imaju brend koji moraju održavati i poziciju na tržištu te njihov asortiman proizvoda mora biti u skladu sa tim. Stoga morate osigurati da je vaša cena atraktivna za distributere koji ciljaju vaš segment.
Razvijanje kvalitetne strategije cijena
Prava strategija određivanja cijena za vaš proizvod je ona koja prenosi pravu poruku kvaliteta, podržava vašu strategiju promocije i maksimizira vaš profit. Obično se ovo preklapa pa čak i ako vam profit nije na prvom mjestu, prava cijena za vaš proizvod će obično biti jedna koja je u blizini maksimiziranja dobiti.

Postavljanje cijene koja daje pravu poruku

U umu vašeg kupca, cijena je svedočanstvo o kvalitetu vašeg proizvoda. Shodno tome, mnoge kompanije uspešno uspijevaju da povećaju cijene dok istovremeno povećavaju obim prodaje! Dakle, ne mislite da ćete automatski dobiti veći obim prodaje postavljanjem niže cijene.
U ovom trenutku možda možete a možda i ne možete prepoznati ciljani segment za vaš proizvod; ako ne, vreme je! Ne možete postaviti cijenu koja šalje odgovarajuću poruku kvaliteta, ne znajući koji segment kupaca će kupiti vaš proizvod.

Postavljanje cijene koja podržava vašu strategiju promocije

Kada ste identifikovali ciljni segment, moraćete da saznate kako ćete se razlikovati od konkurenata. Opšti strategijski okvir Majkla Portera razdvaja strategije diferenciranja u dve grupe; diferenciranje proizvoda i vođenje troškova.
Ako koristite diferencijaciju proizvoda, prenošenje prave poruke o kvalitetu kao što je gore pomenuto, postaje još važnije. Na kraju, kvalitet vašeg proizvoda može biti potpuno irelevantan! Sve se radi o percepciji kvaliteta, i ovde cijena igra važnu ulogu.
Ako koristite vođenje troškova, očigledno želite postaviti cijenu koja je niža od vaših konkurenata. Međutim, morate biti oprezni sa ovom strategijom. Vaši konkurenti možda neće biti ekonomičniji kao što se čini; oni bi možda izgubili novac na trenutnoj cijeni i jednostavno pokušali da vas sprečavaju da uđete na tržište ili da steknete tržišni udeo. Želite da budete sigurni da možete zadržati prihvatljivu maržu profita koja održava vaš posao održivim.
Uopšte, za većinu preduzeća, liderstvo u troškovima nije poželjna strategija, jer ona često ostavlja male marže. Čak i ako mislite da se vaš proizvod može takmičiti samo po cijeni, to rijetko može biti slučaj.

Postavljanje cijene koja povećava profit

Iako je ovaj post vezan za vaš proizvod, morate voditi računa o finansijama. Većina preduzeća ima profit kao glavni cilj, a marketing je ključna komponenta u stvaranju profita za vas i potencijalne akcionare. Da biste pronašli ovu cijenu, želite postaviti cijenu koja odgovara voljnosti plaćanja vašeg segmenta kupaca. Ona treba da se zasniva na vrijednosti kojom kupci percipiraju vaš proizvod; na na vašoj zamišljenoj cijeni, ne na cijeni vašeg konkurenta ili bilo šta drugo! Detaljna analiza je jedini način da se dođe do ove cijene.

Druge stvari koje treba razmotriti

Kada razvijete strategiju određivanja cijena za vaš proizvod, morate takođe razmotriti kako ćete opravdati svoju cijenu svojim klijentima. To jest, kako ćete predstaviti vašu ponudu kupcima?
Predložak za kupca je vaš opis zašto vaš kupac treba da kupi vaš proizvod i da plati cijenu koju naplaćujete. Vaš proizvod može biti vrijedan svoje cijene, ili možda čak i više, ali ukoliko o tome na pravi način ne obavijestite svoje ciljane kupce, nećete uticati na njihovu spremnost za plaćanje. Većina odluka o kupovini se donosi za nekoliko sekundi, tako da ne računajte na svoje kupce da da će oni biti ti koji će identifikovali vrijednost koju im proizvod pruža. Vi bi trebali biti oni koji će im to reći!

Konačna napomena: Nemojte postaviti svoju cijenu i zaboraviti na nju

Segmenti klijenata su dinamični u ukusu, demografiji i spremnosti za plaćanje. Vaša cijena bi trebala biti prilagođena. Ako ste razvili cijenovnu strategiju za prethodne marketinške planove, vrlo je verovatno da to više neće biti optimalno! I ako je ovo prvi put da razvijete strategiju određivanja cijena, moraćete da ga procijenite godišnje ili čak kvartalno. Vaša cijena je jedna od najvažnijih poluga za profit, tako da posvetite vrijeme i resurse neophodne da biste to kontinuirano postizali.