Странице

31.1.18.

8 marketing trendova u 2018. godini



Koji marketing trendovi u 2018. godini? Petnaest stručnjaka iz Francuske i Amerike iznijeli su svoje vizije za Talkwalker. Ovo je 8 trendova marketinga koji se jasno ističu. Predstavljamo vam rezime sa ključnim tačkama koje treba zapamtiti.

Trend 1: Chatbots

Chatbots su softveri koji su programirani da odgovaraju potrošačima. Njihov cilj je olakšati vezu između brenda i potrošača na svim platformama za razmjenu poruka. Oni pomažu u izgradnji lojalnosti kupaca putem razgovora i odgovora u realnom vremenu.

Emmanuelle Leneuf naglašava njihov značaj:

     "Konačno, interakcija između brenda i njegovih potrošača postala je fokus u online kupovini putovanja. "

Trend 2: Proširena stvarnost

Proširena stvarnost je tehnologija koja vam omogućava da dodate 2D ili 3D elemente na postojeću sliku. Snapchat je omogućio njegovu širu primjenu. Primjenom virtuelnih šminkanja i ukrasa na licu korisnika, ova sočiva su korištena za upoznavanje javnosti sa ovom tehnologijom.

Postoje i Instagram priče. I kao što Jonathan Chan napominje:

     "Priče su deo trenda marketinga u stvarnom vremenu, ovaj format pomaže u kreiranju autentičnosti i takođe pruža dimenziju za pričanje priča (pripovjedanje priče) jer prati određenu linearnost. "

Stoga, proširena realnost je izvor iskustva za potrošača.

Trend 3: Glasovna pretraga

Glasovna pretraga je jedan od trendova marketinga 2018. godine koji će trajati. Procenjuje se da će do 2020. godine 50% pretraga biti vokalno. Bilo na svom laptopu ili na ličnom pomoćniku, kao što su Google Home, Siri, Cortana ... što ukazuje na to da će upiti rasti.

Ova promena će uticati na SEO strategije brendova. Kako Talkwalker kaže:

     "Ključne reči će postati rečenice, a naročito pitanja. A rezultati pretraživača pretraživača više neće biti lista veb lokacija za posjetu, već precizan odgovor koji će korisnik zadovoljiti gotovo trenutno. "

Trend 4: Mediji za kupovinu

Iza ovog pojma nalaze se mogućnosti koje mnoge platforme pružaju za bogatiji sadržaj. A ovo donosi potrošaču mogućnost da direktno kupi proizvod. Tako se dugme Buy može pojaviti na objavljenoj slici, na primer na Instagramu. Ovo omogućava da se pažnja korisnika Interneta približi navigaciji i njihovim interesovanjima.

Zbog toga se "sve više i više uticajnih glasova u tehnološkom ekosistemu uzdiže ili se čak i bori protiv dizajna pažnje... Drugi mogući scenario je u otporu korisnika" , kaže nam, na ovu temu, Sofi Ismael.

Trend 5: Lažne vesti

Izgleda da će se trend lažnih vesti razviti 2018. godine. Ovdje su 5 tipova koje su identifikovali stručnjaci:

     Lažne vesti koje su se pojavile na internetu o brendu: to bi moglo narušiti njegovu reputaciju.
     Lažne vesti koje je kompanija pogrešno prenijela na različitim sajtovima.
     Lažne vesti koje prate pogrešno tumačenje reklame: detalj koji se ne bi identifikovao u oglasu i koji pokreće glasine.
     Mesto objavljivanja komunikacije na koju se može zameriti ili pogrešno tumačiti.
     I takođe, unutrašnja odluka brenda koja je uzeta na osnovu lažnih vesti.

Trend 6: Marketing u realnom vremenu

     "Realno vrijeme pruža preduzećima mogućnost da se povežu sa potrošačima i njihovim zajednicama. Reč je o stvaranju razgovora na mreži i pružanju "živog" iskustva koje je uvijek emocionalno i nagrađivano. "

To je ono što Herve Monier kaže o marketingu u realnom vremenu. To podrazumijeva reaktivnost brendova na vijesti kako bi se emocionalno približila potrošačima. Pod rizikom prebrzog donošenja odluka ili lažnih vesti.

Trend 7: Video sadržaj

     "Facebook će postati jedan od glavnih igrača na video tržištu i jedan od glavnih YouTube konkurenata. Facebook Watch funkcija, otvorena danas nekim kreatorima sadržaja, biće dostupna svim ljudima i stranicama u 2018.  godine ", kaže stručnjak Michael Stelzner.

To je znači da će YouTube imati ozbiljnog konkurenta. Ovo će sigurno povećati mogućnosti video sadržaja.

Trend 8: Marketinga uticaja

Još jedan marketinški trend koji treba zapamtiti: marketing uticaja. Uticajni marketing postao je strateški za brendove. A najčešća pitanja su sada: Koji uticaji treba da prenose sadržaj brenda? Kako meriti pad?

Na to, neki stručnjaci dodaju marketinško zalaganje. To je marketinška strategija koja mobiliše klijente i zaposlene u kompaniji kao ambasadore.


23.1.18.

Dizajn etiketa za vino - II dio

Nastavak:


Analizirajte objektivno svoje konkurente 

Zaboravite da ste dobar poznavalac vina i stavite sebe u cipele ciljnih kupaca koje ste identifikovali. Stavite po strani sve što znate i fokusirajte se samo na etikete: koje oznake direktno privlače pažnju ciljne grupe? Kakve su etikete vaših direktnih konkurenata i kakve treba da budu vaše da bi se izdvajale i bolje privlačile pažnju? Da li vam se sviđa elegancija crne etikete prekrivene zlatnim znakom? Da li vam se sviđa više moderna etiketa, na primjer, bijele pozadine s svetlim bojama? Koji su vizuelni elementi koji najviše izdvajaju - brend, poseban motiv, centralna slika? I konačno, da li je etiketa usklađena sa ponuđenom cenom i sa dizajnom boce?

Ovdje ključ nije da toliko precizno identifikujemo koji elementi su najprikladniji za vašu ciljnu grupu (to će doći s vremenom), već više da brzo identifikujete šta je apsolutno potrebno uključiti u vašu etiketu a šta ne. Tačnije rečeno, šta će na etiketi reći: „Da, to smo mi, to je ljubav na prvi pogled, na prvu čašu. Kada probate ovu bocu, zaboravićete sve druge“. Moći ćete da naznačite dizajneru manevarski prostor u njegovom radu.

Sumirajte svoj brend u najviše 10 reči

Napravite listu reči ili fraza koje vam dolaze kada razmislite o vašem brendu ili konkretnije vinu za koje želite da napravite etiketu. Napravite deset reči (maksimum) i budite spontani. Evo kako bi izgledala lista: glatka, iznenađujuća, sunčan dan u parku, čokolada pokrivena jagoda, kupina, opušteno, razgovorno orijentisana, veličanstvena boja, plavi sjaj, luksuzno pristupačan.

Zamolite svoje prijatelje i kolege da naprave svoju listu. Degustacija vina je iznad svega nešto što se dijeli. Koristite sva sredstva koja vam stoje na raspolaganju da biste stvorili zajednicu. Ovo je odličan način da se iznesu ideje za vašu etiketu i daju vam savjete o tome kako ih ugraditi u font, sliku i oblike koji se koriste. Izaći ćete sa više specifičnih elemenata koje možete uključiti u svoje specifikacije da biste inspirisali svog dizajnera i usmjerili ga u pravom smjeru.

Dajte svom dizajneru sve potrebne informacije

Obavezno obezbjedite svom dizajneru sve informacije koji će mu omogućiti dobar početak rada, i to:
    Vektorski logotip visokog kvaliteta. Obezbjeđivanjem kvalitetnih fajlova, dizajneru ćete dati slobodu da uđe u duh vašeg brenda. Grafički dizajn je njegov univerzum. Vaš logo će biti odličan izvor inspiracije za njega.

    Dimenzije etikete: Davanjem početnih dimenzija vašem dizajneru, ograničite radni prostor na kojem će se moći izraziti. Ako niste sigurni u vezi sa dimenzijama, pokušajte da date druge informacije na etiketi. Njegov oblik, na primer: standardni pravougaonik? Oval? Specijalna silueta? Obilježite i oblik boce.

    Boje: Zeleno, žuto, crveno-smeđe? Koje sjenke? Kakve sjenke i kakve refleksije treba da predlože.

    Bilo koja druga specifičnost na etiketi: Navesti dizajneru sve tekstualne informacije koje će se pojaviti na glavnoj etiketi (procenat alkohola, godine, loze, naziva) i ako imate bilo kakve zahteve u smislu tipografije. Slično tome, na zadnjoj etiketi, dajte sve informacije koje imate.
Dobro je dati mu primjere etiketa koje su vas inspirisale u izboru.

Da rezimiramo, ovo su ključni elementi koji će vam omogućiti pravilnu konceptualizaciju etikete svoje boce za vino: identifikaciju vaših glavnih komparativnih prednosti, precizna vizualizacija vaših ciljnih kupaca, objektivna analiza vaših konkurenata i ravnoteža tehničkih specifičnosti koje biste želeli naći u svojoj etiketi. Kada jednom razjasnite sve ove tačke, možete početi da tražite grafičkog dizajnera i možete napisati svoje specifikacije koje će biti osnova za rad.

21.1.18.

Hogarova škola marketinga - kvalitet je na prvom mjestu



Kada se kaže marketing, mnogi pomisle samo na promociju pa čak i samo na oglašavanje kao dio promotivnih aktivnosti. Međutim, marketing miks se sastoji od čuvena 4p: proizvod, cijena, promocija i distribucija. Kao što vidite proizvod je na prvom mjestu.